Forum Home   BanList HLStatsX Image Hosting Redirecte Linkuri rapide
Du-te înapoi   RGK Forum • România > PC Zone > Programing > PHP Tutorial
Inca nu esti membru!

Vrei acces la chestii misto? Ca membru poti:

Post. Raspunde acestui subiect.
Link & images. Vezi link-urile si imaginile din acest post.
Movie. Vezi filmele online de pe forum.
Attachments. Descarca/vezi fisierele atasate din acest post.
Say Thanks. Arata aprecierea ta prin trimiterea de multumire autorului.
Rate. Evalueaza acest subiect cu o nota de la 1 la 5.
Flag. Alerteaza Moderatorii si avertizeaza membrii in legatura cu o problema legata de acest post.
Poll. Adauga un sondaj acestui subiect.
Subscribe. Primesti notificari cu noile posturi ale acestui autor.

Interesat? Inregistreaza-te sau Autentifica-te.

Răspunde
 
LinkBack Optiuni Subiect Moduri de afișare

  #1 (permalink)
20-04-16
rgk
Fondator
Instalare PHP
Share on facebook

Pregatirea calculatorului pentru lucrul cu PHP. Instalare PHP

Cel mai simplu mod de a lucra cu PHP este sa fie instalat pe calculatorul personal. Este nevoie, asadar, ca propriul calculator sa devina un server web mai intai. Acest lucru este posibil instaland o aplicatie capabila sa accepte cerinte si sa transmita pagini web ca raspuns. O astfel de aplicatie este Apache HTTP Server. La aceasta aplicatie, vom "atasa" apoi interpretorul PHP care va interveni in procesul de servire a paginilor web.

Nota: daca nu este clar modul de functionare a interpretorului PHP, consultati pagina   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.   care descrie cum intervine el in procesul de furnizare a paginilor web.

Instalarea interpretorului PHP pe GNU/Linux

Daca utilizati un sistem de operare GNU/Linux este posibil sa aveti deja instalate atat aplicatia de server web (Apache HTTP Server, sau httpd) cat si modulul PHP, in functie de configurarea aleasa la instalarea sistemului de operare. Daca acestea nu sunt deja instalate, le puteti adauga cu usurinta fie din linia de comanda, fie din managerul de aplicatii al interfetei grafice folosite (unde apar de obicei in categoria development). Intrucat exista diferente notabile de la o distributie la alta, nu voi detalia procesul de instalare a PHP pe Linux.

Instalarea interpretorului PHP pe Windows

Pentru inceput, cea mai simpla modalitate de a avea totul pregatit pentru a lucra cu PHP sub Windows este un pachet "All in one". Voi descrie pe scurt pasii necesari instalarii programului EasyPHP, o aplicatie care include serverul web Apache, interpretorul PHP, sistemul de gestiune a bazelor de date MySQL si aplicatia de administrare a bazelor de date phpMyAdmin.

1. Descarcati EasyPHP.
Mergeti la   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.   -> Download EasyPHP (sau direct la   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.  )
2. Instalati EasyPHP (pastrand configurarile implicite).
Nota: trebuie sa dezinstalati Apache, PHP sau MySQL de pe calculator (daca le aveti deja) inainte de a instala EasyPHP.
3. Porniti programul EasyPHP (de cele mai multe ori va porni automat)
Nota: la avertizarile de la firewall (cel de Windows XP/Vista/7 sau orice alta aplicatie de securitate) trebuie sa se aleaga "Allow" sau "Unblock", altfel este posibil ca serverul web sa nu functioneze.
4. In fereastra de EasyPHP apasati F8 (sau click-dreapta pe iconita EasyPHP de langa ceas si alegeti Explore). Se va deschide un folder, care reprezinta locatia de unde vor fi luate fisierele cand sunt afisate in browser (de obicei C:\Program Files\EasyPHP-12.0\www). Aceasta locatie poarta numele de Document Root si aici trebuie puse toate fisierele .php pe care le scrieti.
5. Salvati un fisier de test in locatia de mai sus. Dati-i un nume sugestiv, gen test.php. Editati fisierul astfel incat sa contina urmatoarea secventa:
Cod Blocat:     (inregistreaza-te pentru deblocare.)

Doar membrii forumului pot vedea codul.

6. Intr-un browser mergeti la   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.   (sau la   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.  ). Va fi afisata o pagina cu linkuri catre fisierele/folderelor din Document Root care pot fi accesate. Faceti click pe test.php. O alta modalitate de a accesa un fisier este sa mergeti direct la   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.  [cale]/[nume].php, de exemplu   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.  .
7. Accesand   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.   ar trebui sa fie afisata o pagina alba cu mesajul de mai sus.

Retineti!
Toate fisierele PHP pe care le scrieti (inclusiv cele de test preluate de pe acest site) *trebuie* salvate in folderul Document Root (locatia implicita este C:\Program Files\EasyPHP-12.0\www). Web-server-ul local instalat de EasyPHP va cauta fisierele doar in aceasta locatie. Daca fisierele sunt salvate in alta parte ele nu vor fi disponibile.

De ce imi trebuie un server web?

Instaland pachetul EasyPHP, calculatorul personal devine un server web (local, ce-i drept - accesibil doar de catre tine). Practic PC-ul se comporta ca un site ce are adresa   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.   (sau   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.  ). Este foarte important ca fisierele PHP sa fie accesate prin intermediul serverului web, deoarece acesta recunoaste scripturile PHP si invoca automat interpretorul PHP. Fara aceasta intermediere oferita de web-server, scripturile PHP nu ar fi procesate ci trimise asa cum sunt la browser.

De exemplu, avem un fisier care contine doar urmatorul cod: (atentie la semnul ! in afara tagurilor)
Cod Blocat:     (inregistreaza-te pentru deblocare.)

Doar membrii forumului pot vedea codul.

Sa presupunem ca fisierul se numeste salut.php
- Daca il accesam in browser folosind adresa "http://localhost/salut.php" (prin intermediul serverului web local) atunci *interpretorul PHP este invocat*, scriptul este executat iar rezultatul procesarii afisat de browser va fi "Salut!".
- Daca accesam fisierul direct de pe disc, scriind in browser calea lui "file:///C:/Program Files/EasyPHP-12.0/www/salut.php" se va afisa (in cel mai fericit caz) doar "!". Asta pentru ca interpretorul PHP *nu este invocat*, iar fisierul este transmis ca atare, cu secventa de cod PHP ne-interpretata (accesati view-source din browser pentru a verifica).

Testarea online a codului-sursa PHP

In cazul in care nu reusiti (sau nu doriti) sa instalati PHP pe calculatorul personal, puteti testa exemplele si secventele de cod-sursa direct de pe site.

In dreptul fiecarei portiuni de cod-sursa ce poate fi testat exista un buton numit "Testeaza", in coltul din dreapta-sus. Apasand acel buton se va deschide o noua fereastra ce permite vizualizarea secventei de cod si a rezultatului executiei. Din acea fereastra se poate modifica secventa de cod si se poate executa in noua varianta. Totul se face online, cu ajutorul unui instrument pus la dispozitie de site-ul   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.  , fara a fi nevoie sa aveti PHP instalat local.

Aceasta facilitate este utila pentru verificari imediate si pentru a testa rapid exemplele de pe site. Este recomandat totusi sa instalati un server web si interpretorul PHP pe calculatorul personal, intrucat veti avea nevoie de ele pentru aplicatiile mai complexe.sursa:   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.  Last edited by rgk; 20-04-16 at 16:00.
Semnătură:
rgk is offline  
Reply With Quote
Răspunde

Tags
de ce imi trebuie un server web?, instalare php, instalarea interpretorului php pe gnu/linux, instalarea interpretorului php pe windows, pregatirea calculatorului pentru lucrul cu php. instalare php, testarea online a codului-sursa php

Bookmarks


Utilizatori activi în prezent vizualizează acest subiect: 1 (0 membrii si 1 vizitatori)
 
Optiuni Subiect
Moduri de afișare

Reguli de postare
Nu poti deschide subiect nou
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Pornit
emoticoanele sunt Pornit
Codul [IMG] este Pornit
Codul HTML este Pornit
Trackbacks are Pornit
Pingbacks are Pornit
Refbacks are Pornit


Linkuri rapide
Acum este ora 20:40.  (Am uitat parola)