Forum Home   BanList HLStatsX Image Hosting Redirecte Linkuri rapide
Du-te înapoi   RGK Forum • România > PC Zone > Programing > PHP Tutorial
Inca nu esti membru!

Vrei acces la chestii misto? Ca membru poti:

Post. Raspunde acestui subiect.
Link & images. Vezi link-urile si imaginile din acest post.
Movie. Vezi filmele online de pe forum.
Attachments. Descarca/vezi fisierele atasate din acest post.
Say Thanks. Arata aprecierea ta prin trimiterea de multumire autorului.
Rate. Evalueaza acest subiect cu o nota de la 1 la 5.
Flag. Alerteaza Moderatorii si avertizeaza membrii in legatura cu o problema legata de acest post.
Poll. Adauga un sondaj acestui subiect.
Subscribe. Primesti notificari cu noile posturi ale acestui autor.

Interesat? Inregistreaza-te sau Autentifica-te.

Răspunde
 
LinkBack Optiuni Subiect Moduri de afișare

  #1 (permalink)
20-04-16
rgk
Fondator
Ce inseamna PHP ?
Share on facebook

PHP si programarea server-side

Pe scurt, ce este PHP ?
Ca idee generala, PHP reprezinta un limbaj de programare ce permite modificarea paginilor web inainte ca acestea sa fie transmise de server catre browserele utilizatorilor.

PHP poate genera continut HTML pe baza unor fisiere existente sau pornind de la zero, poate sa afiseze o imagine sau orice alt continut accesibil prin web, sau sa redirectioneze utilizatorul catre alte pagini. In cadrul acestui proces, PHP poate consulta baze de date, fisiere externe sau alte resurse, poate trimite email-uri sau executa comenzi ale sistemului de operare. Intrucat procesarea se realizeaza la nivelul serverului web, inainte ca paginile web sa ajunga in browser, PHP este considerat un limbaj de programare server-side.

Modul in care PHP genereaza continut pentru o pagina ce va fi afisata de browser este prin instructiunile delimitate de etichetele . Astfel, orice se afla intre aceste tag-uri va fi considerat cod-sursa si va fi executat de interpretorul PHP si inlocuit cu rezultatul executiei. Ce este in afara tag-urilor ramane neschimbat si este transmis catre browser. Spre exemplu, avem o pagina ca mai jos.

Cod Blocat:     (inregistreaza-te pentru deblocare.)

Doar membrii forumului pot vedea codul.

Rezultatul va fi o pagina HTML ce va contine cuvintele "Azi e" si rezultatul codului PHP (in cazul acesta - data curenta). Codul HTML final, transmis de server in urma procesarii PHP este urmatorul:

Cod Blocat:     (inregistreaza-te pentru deblocare.)

Doar membrii forumului pot vedea codul.

Codul PHP nu trebuie sa fie neaparat intercalat in pagina HTML. Secventa de mai jos produce o pagina similara celei de mai sus (in acest caz PHP produce o pagina HTML de la zero).

Cod Blocat:     (inregistreaza-te pentru deblocare.)

Doar membrii forumului pot vedea codul.

Nota: interpretorul PHP nu este instalat implicit pe orice calculator. Pentru ca toate exemplele de pe site sa functioneze, trebuie sa instalati (manual) un interpretor. Vedeti sectiunea "Instalare PHP" pentru detalii.


Programare web

PHP este un limbaj de programare de tip interpretat. Asta inseamna ca fisierele ce contin cod-sursa PHP sunt interpretate ca atare in momentul executiei, de catre PHP. Asadar, pentru executia unei portiuni de cod PHP este folosit codul-sursa asa cum a fost scris el, si nu este transformat intr-o forma intermediara (binara sau cod-masina) cum se intampla la Java sau C/C++. Acest lucru ofera flexibilitate, intrucat orice modificare a fisierelor sursa va fi aplicata imediat la urmatoarea executie, fara alti pasi intermediari. Exista si dezavantaje la acest mod de lucru, cum ar fi timp mai mare de executie a codului, dar in anumite situatii avantajele pot cantari mai mult decat dezavantajele. Datorita faptului ca limbajul este unul interpretat, PHP mai este numit si limbaj de scripting.

In sens mai larg, PHP este un limbaj de programare universal (sau general-purpose), oferind toate facilitatile oricarui limbaj avansat. Codul scris in PHP poate face aproape aceleasi lucruri ca un cod de C/C++ sau Java. Cu toate astea, PHP s-a impus in zona web, ca limbaj server-side, ce extinde functionalitatea serverelor web. Din acest motiv programarea in PHP mai este denumita si programare web sau programare web server-side.

In acest ghid ne vom axa pe programarea in PHP ca limbaj server-side. Desi notiunile prezentate nu sunt legate de un mod de lucru anume si majoritatea exemplelor pot fi executate si din linie de comanda, vom presupune ca PHP va fi folosit doar pentru programarea web, ca modul al unui server web.

In cele de urmeaza va fi explicat mecanismul de functionare a interpretorului PHP si cum intervine el in procesul de furnizare a paginilor web.


PHP si paginile dinamice

Interpretorul PHP actioneaza ca o componenta aditionala, o extensie a serverului web care este invocata de ori cate ori o pagina PHP este accesata. Aceasta componenta proceseaza codul-sursa din pagina si apoi transmite rezultatul inapoi la web-server, ajungand in final in browserele utilizatorilor. Acest proces este prezentat in imaginea din dreapta de mai jos.


Deservirea unei pagini statice,
fara interventia interpretorului PHP


Deservirea unei pagini dinamice,
modificata de PHP in momentul request-ului

Static si dinamic

Din imaginile de mai sus, se observa ca atunci cand nu exista un interpretor PHP, paginile sunt transmise direct catre utilizatori asa cum sunt salvate pe disc, fara modificari. Pentru a actualiza continutul acestora, este nevoie de interventie directa asupra lor si salvarea modificarilor pe server. Aceste pagini sunt denumite "pagini statice".

Spre exemplu, presupunand ca avem o pagina statica ce afiseaza membrii unei comunitati, la fiecare inscriere a unei noi persoane, pagina ar trebui modificata manual de catre cineva cu acces la serverul web. Lucrurile se complica daca acea lista este personalizata, cu trimiteri catre alte informatii (cum ar fi detalii de contact pentru fiecare, etc) sau cu un design intortocheat. Toate aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul PHP.

Folosind o secventa de cod PHP am putea prelua lista de membri dintr-o baza de date, eliminand problema actualizarii - nu va mai fi nevoie sa se modifice pagina odata cu fiecare membru nou, scriptul PHP va afisa in mod automat noile persoane adaugate in baza de date. Este rezolvata si problema linkurilor personalizate, sau a designului - toate elementele specifice unei persoane pot fi generate in mod automat.

Aceste pagini sunt, asadar, modificate de catre PHP la momentul accesarii lor de catre utilizatori. In functie de parametrii primiti si de secventa de cod definita de programator, aceasi pagina poate avea continut diferit. Aceasta proprietate este denumita dinamism, iar o astfel de pagina este considerata pagina dinamica.
sursa:   Trebuie sa fii inregistrat si autentificat pentru a vedea linkurile.  Semnătură:
rgk is offline  
Reply With Quote
  #2 (permalink)
20-04-16
Administrator

Totul facut si scris frumos dar schimba si tu albastrul ala...e groaznic si nu se intelege deloc in primele randuri


d3zbraktu is offline  
Reply With Quote
Răspunde

Tags
ce inseamna php ?, php si paginile dinamice, php si programarea server-side, programare web

Bookmarks


Utilizatori activi în prezent vizualizează acest subiect: 1 (0 membrii si 1 vizitatori)
 
Optiuni Subiect
Moduri de afișare

Reguli de postare
Nu poti deschide subiect nou
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Pornit
emoticoanele sunt Pornit
Codul [IMG] este Pornit
Codul HTML este Pornit
Trackbacks are Pornit
Pingbacks are Pornit
Refbacks are Pornit


Linkuri rapide
Acum este ora 00:26.  (Am uitat parola)